لزوم استخدام و به کارگیری نیروهای انسانی متخصص و مرتبط تمام وقت در مراکز مشاوره و بهداشت دانشگاهها/ ضرورت ساختارسازی مناسب و نهاییسازی آیین نامه HSE

دکتر حسنآبادی در هفتادوششمین نشست معاونان دانشجویی دانشگاهها:
لزوم استخدام و به کارگیری نیروهای انسانی متخصص و مرتبط تمام وقت در مراکز مشاوره و بهداشت دانشگاهها/ ضرورت ساختارسازی مناسب و نهاییسازی آیین نامه HSE
مدیر کل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان در این نشست ضمن ارائه گزارشی از کمبود شدید نیروی انسانی موجود در مراکز مشاوره و بهداشت، فراهم آوردن شرایط قانونی توسط مجلس شورای اسلامی و الزام سازمان امور ادرای و استخدامی و سایر سازمانهای مرتبط کشور در راستای تامین نیروی انسانی برای مراکز مشاوره را ضروری دانست.
به گزارش روابط عمومی سازمان امور دانشجویان دکتر حسنآبادی مدیر کل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان در هفتادوششمین نشست معاونان دانشجویی دانشگاههای کشور در ابتدای گزارش خود ضمن اشاره به قوانین و اسناد بالا دستی در خصوص الزام به برنامهریزی در جهت تامین سلامت جمعیت جوان و دانشجویی، ساختار فعالیت دفتر مشاوره و سلامت را در تشریح کرد و در این زمینه دبیرخانهها را به عنوان عنصر بسیار مهم در زمینه برنامهریزی، هماهنگسازی و نظارت بر فعالیتهای مراکز مشاوره یا مراکز بهداشت دانست.
وی در ادامه، سه ماموریت اصلی این دفتر را سیاستگزاری و برنامهریزی، حمایت و پشتیباتی و در نهایت و مهمتر، استقرار مدیریت عملکرد و مستندسازی ذکر کردند و مولفههای استقرار مدیریت عملکرد را تشریح کرد.
دکتر حسنآبادی گزارشی از فعالیتهای دفتر مشاوره و سلامت بر مبنای دادههای عظیم و دست اولی، که از طرحهای پژوهشی یا اجرایی انجام شده توسط این دفتر و مراکز مشاوره یا مراکز بهداشت حاصل شده است، ارائه داد و بحرانهای اصلی محیط دانشگاهی نظیر بحران تحصیلی، بحران رفتارهای خودآسیبرسان، بحران مصرف مواد و بحران بهداشتی و ایمنی را بر اساس آمار توصیف و تشریح کرد.
مدیر کل دفتر مشاوره،سلامت و سبک زندگی سازمان در ادامه به بحرانهای روانشناختی و رشدی مانند عدم کنترل تکانه و درنتیجه تعارضات بیننسلی و همچنین پیری جمعیت نیز اشاره کرد.
دکتر حسنآبادی افزود: بر اساس دادههای مربوط به شرکتکنندگان در جلسات مشاوره، مشکلات ارتباطی - عاطفی و مشکلات تحصیلی بالاترین درصد مراجعه در 10 سال گذشته گزارش شد.
وی در ادامه برخی از اصلیترین برنامههای دفتر مشاوره و سلامت و مراکز مشاوره و مراکز بهداشت را در جهت کنترل، پیشگیری و مدیریت این بحرانها دانست.
دکتر حسنآبادی در ادامه به برنامههای این دفتر از جمله دستورالعمل پیشگیری و مداخله در رفتارهای خودآسیبرسان و خودکشی در محیطهای دانشگاهی و طرح بتا در مورد بحران رفتارهای خودآسیبرسان، طرح پات در جهت پیشگیری از افت تحصیلی، طرح دانشگاه عاری از دخانیات و برخی برنامههای ویژه مرتبط با سبک زندگی سالم خوابگاهی در جهت کنترل و کاهش مصرف مواد، طرح غربالگری بیماریهای همهگیر دانشجویان بینالملل و طرح پایشسلامت جسم کارکنان در راستای کاهش بحران سلامت جسم و بهداشت و دوره آموزشی برای کارشناسان مراکز مشاوره و بهداشت در خصوص اختلال هویت جنسی در حیطه بحران روانشناختی اشاره نمود.
دکتر حسنآبادی برگزاری کارگاههای آموزشی و وبینارها برای دانشجویان، ارائه حداکثری درس مهارتهای زندگی در دانشگاهها با محوریت و توسط نیروی انسانی مراکز مشاوره، استفاده از ظرفیت بسیار بالای کانون همیاران سلامت، برنامهریزی برای برگزاری سومین جشنواره بینالمللی سلامت دانشجویان، ارائه خدمات مشاوره تلفنی به دانشجویان در ایام امتحانات از 20 دی 1403 تا 20 بهمن 1403 با عنوان طرح ملی "صدای مشاور دانشجو" را از جمله فعالیتهای برگزار شده یا در حال اجرا برای کنترل و مدیریت بحرانها یا مشکلات دانشجویان ذکر کرد.
وی با بیان این اصل مهم که مراکز مشاوره و بهداشت با زندگی دانشجویی سروکار دارند و اغلب به صورت 24 ساعته خدمات مختلفی به دانشجویان به ویژه دانشجویان خوابگاهی ارائه میدهند، اجرای طرح ملی صدای مشاور دانشجو را در راستای کمک به دانشجویان در ایام امتحانات و کنترل و مدیریت موارد بحرانی بیان کرد.
مدیر کل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی همچنین ضرورت ارائه واحد درسی مهارتهای زندگی را در سال اول تحصیلی دانشجو با دو هدف ارتباط مستقیم مراکز مشاوره با دانشجویان نوورود به دانشگاهها و شناسایی زودهنگام موارد بحرانی مورد تاکید قرار داد.
وی اعلام داشت: مشکلات قانونی در خصوص نحوه ارائه این درس توسط معاونت آموزشی و تقسیم این واحد درسی به چند بخش و ارائه آن توسط چند استاد و در نتیجه از بین رفتن یکپارچگی محتوا از جمله مشکلات ارائه این درس در دانشگاهها توسط معاونین دانشجویی اعلام شد که نیازمند چارهجویی فوری است.
دکتر حسنآبادی در راستای ماموریت سیاستگزاری دفتر طرح تدوین سند ملی سلامت دانشجویان با همراهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی و همچنین سند راهبردی ارتقای سلامت دانشجویان با چشمانداز 10 ساله دفتر را از جمله برنامههای دفتر ذکر کردند.
مدیر کل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی ضمن اشاره به مسئله مهم نگرش به هویت ملی بر اساس دادههای طرح ملی بررسی سیمای زندگی دانشجویان و مرتبط دانستن آن با مهاجرت دانشجویان، تلاش دفتر و مراکز مشاوره را در بررسی علل و زمینههای روانشناختی و اجتماعی مهاجرت نخبگان و دانشجویان را از جمله برنامه آتی دفتر شمرد.
وی در ادامه کمبود شدید نیروی انسانی با توجه به استانداردهای مراکز مشاوره و مراکز بهداشت و چالش عمده مراکز مشاوره در تعداد بسیار کم کارشناسان استخدام رسمی با مدرک مرتبط و مراکز بهداشت در بهکارگیری نیروی پزشک را مطرح کرد.
دکتر حسنآبادی در این نشست ضمن گزارش کمبود شدید نیروی انسانی موجود در مراکز مشاوره و بهداشت، فراهم آوردن شرایط قانونی توسط مجلس شورای اسلامی و الزام سازمان امور ادرای و استخدامی و سایر سازمانهای مرتبط نظیر سازمان برنامه و بودجه و سازمان سنجش آموزش کشور در راستای تامین نیروی انسانی برای مراکز مشاوره را ضروری دانست.
در پایان گذراندن طرح پزشکی نیرویهای فارغالتحصیل وزارت بهداشت از طریق تفاهمنامه با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراکز بهداشت را به عنوان یکی از راهکار مطرح شد.
نظر شما :